LIED-KOULUTTAJIEN PÄIVÄ

LA 17.9.2022, Metropolian Soiva-campus, Muotoilijankatu 1 B, Helsinki

Jäsenillemme ilmainen koulutuspäivä järjestetään Metropolia AMK:n musiikin uusissa tiloissa, Soivassa, Kammari-salissa Muotoilijankatu 1 B. Aloitamme klo 10.30 ja lopetamme n. klo 19. Päivä sisältää mm. pohdintaa barokin Liedille luomista juurista (pianisti-cembalisti Sanni Antikainen laulajineen) ja hienon nuorten lied-taiteilijoiden konsertin, mutta myös yhteistä aikaa pohtia oman lied-koulutuksen tilaa ja kehittämismahdollisuuksia.

Seuraa Facebook– ja Instagram-tilejämme, niin kerromme lisää.

Ilmoittautuminen 3.9.2022 mennessä osoitteeseen tuottaja (at) liedakatemia.fi.

Muille kuin yhdistyksen jäsenille koulutuspäivä maksaa 30 €/ aikuinen, 15 € opiskelija ja maksu sisältää sekä tämän että ensi vuoden jäsenmaksun.

PÄIVÄN AIKATAULU JA OHJELMA

10.30-12.00 Saara-Maija Strandman ja Petri Berndtson: 

”Mielikuvitus ei ole, kuten etymologia ehdottaa, kyky muodostaa kuvia todellisuudesta; se on kyky muodostaa kuvia, jotka ylittävät todellisuuden, jotka laulavat todellisuutta.” G. Bachelard. Bachelardin filosofista pohdintaa taiteen olemuksesta ja hänen ajatustensa yhteyttä lied-taiteeseen valottavat Saara-Maija Strandman (laulaja, laulunopettaja) ja Petri Berndtson (FT, filosofi ja hyvinvointivalmentaja).

Saara-Maija Strandman ja Petri Berndtson

12.00-12.30 kahvia & suolaista välipalaa Soivassa (vapaaehtoinen maksu)

12.30-14.00 Ilmo Ranta

Ilmo Rannan (pianomusiikin lehtori, kamarimusiikin vastuulehtori, Sibelius-Akatemia) osuudessa päästään kuuntelemaan liedopetusta yhden lied-duon kanssa demotunnin merkeissä. Tunnin loppupuolella yleisöllä on mahdollisuus kysellä Ilmon filosofiaa ja ajatuksia liedistä sekä sen opettamisesta. 

14.00-15.30 omakustanteinen ruokailu, osallistujilla on mahdollisuus tehdä paikkavaraus yhteiselle lounaalle, paikka ilmoitetaan koulutuspäivään ilmoittautuneille ilmoittautumisajan päätyttyä

15.30-17:00 Sanni Antikainen & Jussi Salonen 

Mistä liedin tekstilähtöinen musiikinkäsittelytapa juontaa juurensa? Vanhan musiikin ohjelmistossa on aarreaitallinen lauluohjelmistoa joka ei ole ooppera- tai oratoriomusiikkia vaan yksittäisiä continuo-säestyksellisiä lauluja. Barokin aikakaudelle luonteva mutta klassismin aikana hetkeksi sivuun laitettu reaktiivinen ja ilmaisullisesti tekstilähtöinen tapa käsitellä sekä laulustemmaa että varsinkin kosketinsoittajan osuutta nousi uudelleen pintaan liedin kulta-kaudella ja jaloistui mukaan myös romantiikan ajan mestariteoksiin.

Sanni Antikainen (MuM, pianisti ja cembalisti, Keskisen Uudenmaan musiikkiopisto ja Ensemble Nylandia), Jussi Salonen, (tenori, MuM)

Sanni Antikainen, kuva: Tuomas Saloniemi
Jussi Salonen, kuva: Aino Luukkanen

KOULUTUSPÄIVÄ HUIPENTUU LIED-KONSERTTIIN

18:00 KONSERTTI / Metropolian Arabian kampuksen Soiva-uudisrakennuksen kamarimusiikkisali Kammari, os. Muotoilijankatu !B, Helsinki

Lied-kouluttajien päivä huipentuu kahden pitkään yhteistyötä tehneen nuorempaa polvea edustavan duon konserttiin. 

Baritoni Veikko Vallinoja & pianisti Jussi Littunen sekä sopraano Maria Turunen & pianisti Armaan Madar tarjoilevat kattauksen saksalaista, ranskalaista ja suomalaista musiikkia konsertissa, jonka säveltäjänimiä ovat Franz Schubert, Hugo Wolf, Alexander von Zemlinsky, Maurice Ravel, Aarre Merikanto ja Iida Antola.

Veikko Vallinoja & Jussi Littunen, kuva: Heikki Tuuli
Maria Turunen & Armaan Madar, kuva: Heikki Tuuli

AIEMMAT KOULUTUSPÄIVÄT

Suomen Lied-akatemia ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian laulumusiikin osasto järjestivät yhdessä 1.10.2016 Suomen ensimmäisen liedkouluttajien tapaamisen/koulutuspäivän. Koulutuspäivä oli menestys. Sinne osallistui 80 liedkouluttajaa tai liedin opettamisesta kiinnostunutta pedagogia ympäri Suomen. 

Toinen koulutuspäivä järjestettiin Tampereella 21.10.2017. Luennoitsijoina olivat Juha Karvonen: Ranskan kielen fonetiikan ”täkyt”, Gustav Djupsjöbacka: Sibeliuksen kieli ja laulut, emeritiusprofessori Matti Lehtinen: Taitelijuudesta ja liedistä ja Saara-Maija Strandman & Marjukka Eskelinen: Liediä lasten kanssa – uusi pedagoginen avaus. 

Kolmas koulutuspäivä järjestettiin Helsingissä 6.4.2019. Aulikki Eerola kertoo havaintojaan L.Onervan runojen sävellyksistä. Heikki Pellinen paneutuu pianismin näkökulmaan liedissä ja Gustav Djupsjöbacka esittelee tuttuja ja tuntemattomia pohjoismaisia liedsäveltäjiä