LIED-KOULUTTAJIEN PÄIVÄ
LA 17.9.2022, Metropolian Soiva-campus, Muotoilijankatu 1 B, Helsinki
Jäsenillemme ilmainen koulutuspäivä järjestetään Metropolia AMK:n musiikin uusissa tiloissa, Soivassa, Kammari-salissa Muotoilijankatu 1 B. Aloitamme klo 10.30 ja lopetamme n. klo 19. Päivä sisältää mm. pohdintaa barokin Liedille luomista juurista (pianisti-cembalisti Sanni Antikainen laulajineen) ja hienon nuorten lied-taiteilijoiden konsertin, mutta myös yhteistä aikaa pohtia oman lied-koulutuksen tilaa ja kehittämismahdollisuuksia.
Seuraa Facebook– ja Instagram-tilejämme, niin kerromme lisää.
Ilmoittautuminen 3.9.2022 mennessä osoitteeseen tuottaja (at) liedakatemia.fi.
Muille kuin yhdistyksen jäsenille koulutuspäivä maksaa 30 €/ aikuinen, 15 € opiskelija ja maksu sisältää sekä tämän että ensi vuoden jäsenmaksun.
PÄIVÄN AIKATAULU JA OHJELMA
10.30-12.00 Saara-Maija Strandman ja Petri Berndtson:
”Mielikuvitus ei ole, kuten etymologia ehdottaa, kyky muodostaa kuvia todellisuudesta; se on kyky muodostaa kuvia, jotka ylittävät todellisuuden, jotka laulavat todellisuutta.” G. Bachelard. Bachelardin filosofista pohdintaa taiteen olemuksesta ja hänen ajatustensa yhteyttä lied-taiteeseen valottavat Saara-Maija Strandman (laulaja, laulunopettaja) ja Petri Berndtson (FT, filosofi ja hyvinvointivalmentaja).

12.00-12.30 kahvia & suolaista välipalaa Soivassa (vapaaehtoinen maksu)
12.30-14.00 Ilmo Ranta
Ilmo Rannan (pianomusiikin lehtori, kamarimusiikin vastuulehtori, Sibelius-Akatemia) osuudessa päästään kuuntelemaan liedopetusta yhden lied-duon kanssa demotunnin merkeissä. Tunnin loppupuolella yleisöllä on mahdollisuus kysellä Ilmon filosofiaa ja ajatuksia liedistä sekä sen opettamisesta.
14.00-15.30 omakustanteinen ruokailu, osallistujilla on mahdollisuus tehdä paikkavaraus yhteiselle lounaalle, paikka ilmoitetaan koulutuspäivään ilmoittautuneille ilmoittautumisajan päätyttyä
15.30-17:00 Sanni Antikainen & Jussi Salonen
Mistä liedin tekstilähtöinen musiikinkäsittelytapa juontaa juurensa? Vanhan musiikin ohjelmistossa on aarreaitallinen lauluohjelmistoa joka ei ole ooppera- tai oratoriomusiikkia vaan yksittäisiä continuo-säestyksellisiä lauluja. Barokin aikakaudelle luonteva mutta klassismin aikana hetkeksi sivuun laitettu reaktiivinen ja ilmaisullisesti tekstilähtöinen tapa käsitellä sekä laulustemmaa että varsinkin kosketinsoittajan osuutta nousi uudelleen pintaan liedin kulta-kaudella ja jaloistui mukaan myös romantiikan ajan mestariteoksiin.
Sanni Antikainen (MuM, pianisti ja cembalisti, Keskisen Uudenmaan musiikkiopisto ja Ensemble Nylandia), Jussi Salonen, (tenori, MuM)


KOULUTUSPÄIVÄ HUIPENTUU LIED-KONSERTTIIN
18:00 KONSERTTI / Metropolian Arabian kampuksen Soiva-uudisrakennuksen kamarimusiikkisali Kammari, os. Muotoilijankatu !B, Helsinki
Lied-kouluttajien päivä huipentuu kahden pitkään yhteistyötä tehneen nuorempaa polvea edustavan duon konserttiin.
Baritoni Veikko Vallinoja & pianisti Jussi Littunen sekä sopraano Maria Turunen & pianisti Armaan Madar tarjoilevat kattauksen saksalaista, ranskalaista ja suomalaista musiikkia konsertissa, jonka säveltäjänimiä ovat Franz Schubert, Hugo Wolf, Alexander von Zemlinsky, Maurice Ravel, Aarre Merikanto ja Iida Antola.


AIEMMAT KOULUTUSPÄIVÄT
Suomen Lied-akatemia ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian laulumusiikin osasto järjestivät yhdessä 1.10.2016 Suomen ensimmäisen liedkouluttajien tapaamisen/koulutuspäivän. Koulutuspäivä oli menestys. Sinne osallistui 80 liedkouluttajaa tai liedin opettamisesta kiinnostunutta pedagogia ympäri Suomen.
Toinen koulutuspäivä järjestettiin Tampereella 21.10.2017. Luennoitsijoina olivat Juha Karvonen: Ranskan kielen fonetiikan ”täkyt”, Gustav Djupsjöbacka: Sibeliuksen kieli ja laulut, emeritiusprofessori Matti Lehtinen: Taitelijuudesta ja liedistä ja Saara-Maija Strandman & Marjukka Eskelinen: Liediä lasten kanssa – uusi pedagoginen avaus.
Kolmas koulutuspäivä järjestettiin Helsingissä 6.4.2019. Aulikki Eerola kertoo havaintojaan L.Onervan runojen sävellyksistä. Heikki Pellinen paneutuu pianismin näkökulmaan liedissä ja Gustav Djupsjöbacka esittelee tuttuja ja tuntemattomia pohjoismaisia liedsäveltäjiä