MITÄ?
Suomen Lied-akatemia ry järjestää Laulun Valo -liedkilpailun lied-duoille. Kilpailun tarkoituksena on nostaa esiin lied-duoja ja heidän taiteilijuuttaan, löytää omaperäisiä, dramaturgisesti mielenkiintoisella tavalla rakennettuja konserttikokonaisuuksia ja tuoda näkyvyyttä lied-musiikille ja sen esittäjille Suomessa.
Kilpailu käydään anonyymisti – ilmoittautumisen yhteydessä toimitettava konserttisuunnitelma ja äänitallenne välitetään kilpailutuomaristolle ilman duon jäsenten henkilötietoja.
KETKÄ VOIVAT HAKEA KILPAILUUN?
Kilpailuun voi osallistua lied-duo, jonka molemmat jäsenet asuvat, toimivat tai ovat opiskelleet Suomessa, ja jonka molemmat jäsenet ovat jo päättäneet musiikkialan ammattiopintonsa, ja jotka toimivat musiikkialan ammattikentällä. Kilpailu on ikärajaton.
PALKINNOT
Tuomariston valitsemat voittajaduot saavat palkinnoksi 2000 euroa per duo ja lisäksi valitut duot konsertoivat Helsingissä Laulun Valo -festivaalilla lauantaina 22.11.2025.
UKK – Usein kysytyt kysymykset
Miten kilpailu määrittelee Liedin?
Lied on tässä yhteydessä yhtä kuin art song, eli yksinlaulu, jossa piano, laulu ja runo ovat keskenään tasa-arvoisia.
Voiko kilpailuun osallistua useamman kuin yhden duon jäsenenä?
Osallistuminen Laulun Valo -liedkilpailuun on mahdollista useamman duon jäsenenä, mutta kaikkien Laulun Valo -voittajaduojen jäsenten tulee olla eri henkilöitä. Toisin sanoen, on mahdollista osallistua useamman duon jäsenenä, oli sitten pianisti tai laulaja, mutta tuomariston tehtyä päätöksensä neljästä voittajaduosta, tarkistetaan, että jokaisessa duossa on eri jäsenet. Ei ole siis mahdollista voittaa kilpailua useamman duon jäsenenä.
Millaiset ovat konserttisalin esitystekniset valmiudet Laulun Valo -festivaalilla?
Konserttisalina Laulun Valo -festivaalilla 22.11.2025 toimii Helsingin Konservatorion konserttisali. Salissa on käytettävissä salin oma teknikko (1 kpl). Konserttisalin tekniset valmiudet löytyvät täältä.
Voiko konserttiohjelmassa hyödyntää ääninauhoja ja äänentoistoa?
Ääninauhojen ja äänentoiston käyttö on mahdollista konserttisalin teknisen varustelun huomioon ottaen. Salin tekniset valmiudet löytyvät täältä.
Voiko konserttiohjelmaan sisällyttää esim. pianon laajennettujen soittotekniikoiden vahvistusta vaativia teoksia ja muuta preparointia?
Salin flyygeliä voi preparoida niin, että sen vire ja kunto ei kärsi ja että preparointiin ja konsertin muuhun rakentamiseen/purkuun kuluu aikaa n. 30 min.
Voiko osallistua kilpailuun, jos on valmistunut muusikoksi (2. aste) ja musiikin kandidaatiksi (yliopisto), mutta opiskelee tällä hetkellä vielä musiikin maisteritutkintoa?
Osallistujalla tulee olla suoritettuna ammatillinen musiikkikoulutus: joko 2.asteen ammatillinen koulutus, amk-tason koulutus tai yliopistokoulutus (kandi ja/tai maisteri). Jos jokin mainituista koulutuksista on kesken hakuaikana, ei voi osallistua kilpailuun.
Voiko osallistua kilpailuun, jos on valmistunut muusikoksi (2. aste), eikä ole jatkanut opintojaan ammatillisessa koulutuksessa sen jälkeen?
Jos hakija on valmistunut ammattiin konservatorion toiselta asteelta eikä ole opiskellut sen jälkeen tutkintoon tähtäävässä musiikkikoulutuksessa, on hakukelpoinen. Kuitenkin, jos hakijalla on esim. musiikin yliopisto-opinnot (kandidaatti tai maisteri) kesken, ei ole hakukelpoinen.
Voiko osallistua kilpailuun, jos suorittaa täydennysopintoja rytmimusiikista?
Tässä tapauksessa hakija on hakukelpoinen, sillä kilpailu koskee klassista lied-musiikkia, eikä rytmimusiikin täydennyskoulutuksen katsota olevan esteenä kilpailuun osallistumiselle. Myös esimerkiksi barokkimusiikin täydennyskoulutus ei ole este osallistumiselle.